На питання "Хто ж Такий Бог?" доводиться відповідати так. Християнство говорить, що Бог - це просте Істота, найпростіше з усього, що є. Він простіше, ніж сонечко. Він не та реальність, про яку ми можемо міркувати і через це зрозуміти і пізнати її. Його можна тільки "бачити". Тільки "подивившись" на Нього, пізнати Хто Він є. Ви не знаєте, що таке сонечко, - подивіться; ви не знаєте, Хто такий Бог, - подивіться. Як? - "Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать" (Мф. 5, 8). Повторюю, далеко не всі речі піддаються словесному опису, визначення. Ми ж не можемо сліпому пояснити, що таке світло, а глухому, що таке звук До третьої октави або Ре першої. Звичайно, є хоч греблю гати речей, про які ми розповідаємо і досить зрозуміло пояснюємо їх. Але є чимало і таких, які виходять за межі понятійного вираження. Їх можна пізнати тільки через безпосереднє бачення.

Знаєте, що в дохристиянської греко-римської літератури називалося богослов'ям і який названий богословом? Під богослов'ям розумілися розповіді про богів, їх пригоди, діяннях. А богословами називалися автори цих оповідань: Гомер, Гесіод, Орфей. (Що знаходимо у них, не буду говорити.) Ось вам і богослов'я і богослови. Звичайно, є цікаві ідеї про Бога у Анаксагора, Сократа, Платона, Аристотеля і в інших стародавніх філософів, але ці ідеї не були популярними.

А в християнстві що називається богослов'ям? Термін "богослов'я" - це російський переклад грецького слова "теологія". По-моєму, дуже невдалий переклад, бо друга частина слова "теологія" - "логос" має близько 100 значень (перша - Теос, або Феос, всім зрозуміла - Бог). В давньогрецької-російській словнику І. Дворецького міститься 34 гнізда значень слова "логос". У кожному гнізді ще по кілька значень. Але якщо говорити про основне релігійно-філософському сенсі цього поняття, то найімовірніше, вважаю, воно відповідає "знання", "пізнання", "бачення". Перекладачі взяли саме уживане значення - "слово", і перевели теологію таким невизначеним поняттям як богослов'я. Але по суті, теологію слід було б перекласти як богопізнання, богознання, богопізнання. При цьому під веденням, знанням в християнстві мається на увазі зовсім не те, про що думали язичники - не слова і міркування про Бога, але особливий, духовний досвід безпосереднього переживання, осягнення Бога чистим, святим людиною.

Преподобний Йоан Ліствичник дуже точно і лаконічно сформулював цю думку: "Досконалість чистоти є початок богослов'я". У інших батьків це названо ФЕОР, тобто спогляданням, яке відбувається в стані особливого мовчання - исихии (звідси ісихазм). Про це мовчанні прекрасно сказав преподобний Варсонофій Великий: "Мовчання краще і дивніше всіх оповідань. Його цілували і йому поклонялися наші батьки, і їм прославилися". Бачите, як каже, вірніше, говорило стародавнє, святоотеческое християнство про богослов'ї. Воно є осягнення Бога, яке здійснюється лише через правильну християнське життя. В богословській науці це називається методом духовно-дослідного пізнання Бога, він дає християнину можливість істинного Його осягнення і через це - розуміння вірного сенсу Його Одкровення, даного в Святому Письмі.

В богословській науці є ще два інших методу, і хоча вони є чисто раціональними, однак теж мають певне значення для правильного розуміння Бога. Це методи апофатичний (негативний) і катафатіческій (позитивний).

Ви, напевно, чули про них. Апофатичний метод виходить з безумовної істини про принципово відмінних Бога від усього створеного і тому незбагненності і невимовності Його людськими поняттями. Цей метод, по суті, забороняє говорити що-небудь про Бога, оскільки будь-яка людська слово про Нього буде хибним. Щоб зрозуміти чому це так, зверніть увагу на те, звідки виникають всі наші поняття і слова, як вони утворюються? А ось як. Ми щось бачимо, чуємо, сприймаємо дотиком і т. Д. І відповідно називаємо. Побачили і назвали. Відкрили планету і назвали її Плутоном, відкрили частку і дали їй ім'я нейтрон. Є поняття конкретні, є загальні, є абстрактні, є категорії. Не будемо зараз про це говорити. Так поповнюється й розвивається мова. І оскільки ми спілкуємося один з одним і передаємо ці назви і поняття, то і розуміємо один одного. Ми говоримо: стіл, і всі розуміємо, про що йде мова, оскільки всі ці поняття утворюються на основі нашого колективного земного досвіду. Але всі вони дуже і дуже неповно, недосконале описують реальні речі, дають лише загальне уявлення про предмет. Гейзенберг, один із засновників квантової механіки, справедливо писав: "Значення всіх понять і слів, які утворюються за допомогою взаємодії між світом і нами самими, не можуть бути точно визначені ... Тому шляхом тільки раціонального мислення ніколи не можна прийти до абсолютної істини" (Гейзенберг В . Фізика і філософія. - М., 1963. - С. 67).

Цікаво зіставити цю думку сучасного вченого і мислителя з висловлюванням християнського подвижника, який жив тисячоліттям раніше Гейзенберга і не знав ніякої квантової механіки, - преподобного Симеона Нового Богослова. Ось що він говорить: "Я ... оплакував рід людський, так як шукаючи надзвичайних доказів, люди приводять людські поняття, і речі, і слова і думають, що зображують Божественне єство, то єство, якого ніхто з ангелів, ні з людей не міг ні побачити, ні найменувати "(Преп. Симеон Новий Богослов. Божественні гімни. Сергієв Посад, 1917. С. 272). Ось, бачите, що означають всі наші слова. Якщо вони недосконалі навіть по відношенню до речей земних, то тим більше вони умовні, коли ставляться до реальностям світу духовного, до Бога.

Тепер вам зрозуміло, чому апофатичний метод прав - тому, повторюю, що якими б словами ми не визначали Бога, всі ці визначення будуть невірні. Вони обмежені, вони земні, вони взяті з нашого земного досвіду. А Бог понад усе створеного. Тому, якби ми спробували бути абсолютно точними і зупинилися на апофатичному методі пізнання, то повинні були б просто замовчати. Але у що перетворилася б тоді віра, релігія? Як ми могли б проповідувати і взагалі говорити про справжню релігії або помилковою. Адже, істотою кожної релігії є вчення про Бога. І якби ми нічого не могли про Нього сказати, то перекреслили б не тільки релігію, а й саму можливість розуміння сенсу людського життя.

Однак існує й інший підхід до вчення про Бога. Він, хоча формально є невірним, в дійсності настільки ж правильний, якщо не більше, як і апофатичний. Йдеться про т. Зв. катафатіческого методі. Цей метод стверджує: ми повинні говорити про Бога. І повинні тому, що те чи інше розуміння Бога принципово визначає людську думку, людське життя і діяльність. Подумайте, є різниця між наступними твердженнями: я нічого не можу сказати про Бога; кажу, що Бог є Любов; кажу, що Він є ненависть? Звичайно, різниця є і велика, бо кожне вказівку на властивості Бога є орієнтиром, напрямком, нормою нашого людського життя.

Навіть апостол Павло пише про язичників, що все, що можна знати про Бога, вони могли б пізнати через розглядання навколишнього світу. Йдеться про деякі властивості Бога, про те, як ви сприймаємо деякі дії Божі, цього простого Істоти. І називаємо це властивостями Божими. Його премудрість, його добрість, його милосердя і так далі. Це є тільки окремі прояви Божества, які ми можемо спостерігати на самих себе і на навколишній світ. Бог же є просте Істота.

Тому, хоча всі наші слова неточні, неповні і недосконалі, проте, Божественне Одкровення для нашого навчання говорить зовсім виразно, що Бог є Любов, а не ненависть, Добро, а не зло, Краса, а не неподобство ... Християнство говорить : "Бог є любов, і хто перебуває в любові, той перебуває в Бозі, і Бог в ньому" (1 Ін.4: 16). Виявляється, вчення про Бога-Любові, це не якась невизначеність, абстракція, немає, це - саме істота людського життя, Він реально існуючий Ідеал. Тому "хто не любить брата перебуває у смерті"; тому "всякий, хто ненавидить брата свого, той душогуб"; тому "ніякої душогуб не має вічного життя, що в нім перебувало" (1Ін.3: 14,15). Інакше кажучи, знай, людина, якщо ти маєш неприязнь хоча до однієї людини, ти помиляєшся і приносиш собі зло, страждання. Ви подумайте, який великий критерій дається людині позитивним вченням про Бога, Його властивості. По ньому я можу оцінювати себе, свою поведінку, свої вчинки. Я знаю велику істину: що є добро і що зло і, отже, що мені принесе радість, щастя, а що підступно погубить мене. Чи є щось більше і велике для людини ?! У цьому сила і значення катафатического методу.


источник: https://pravoslavie.ru/1648.html
Пользовательское соглашения | Политика конфиденциальности | Написать нам